Sandıma Köyü, Yalıkavak, Bodrum

sandıma cumhuriyeti
Sandıma Köyüne, Bodrum Yalıkavak Belediye binasının önündeki sola dönüp birkaç kilometrelik dar toprak ama zeytin ağaçları ile kaplı bir yolla ulaşıyorsunuz.
Sandıma’nın 600 yılık bir Türkmen köyü olduğu ama 1960’lardan sonra köylünün narenciye ve turizm ile ilgisi nedeniyle aşağıya, Yalıkavak’a göç ettiği söyleniyor. Köyde, harabeye dönmüş bir miktar evler var. Sandıma köyünde bir çoban ile burada “Sandıma Cumhuriyetini” kurmuş olan ressam ve heykeltıraş Nurten Değirmenci Erkoca ve İsmail Erkoca çifti yaşıyor. Erkoca çiftinin yaşam felsefelerini , yaptıklarını ve eserlerini anlatmak çok zor, ancak görüp, tanışıp sohbet edince anlamak mümkün.
Erkoca’lar yedi yıl evvel yerleşmişler ve yıkıntı halindeki köy evi, ahır, saman deposunu bir yaşam alanı ve sanat merkezi haline getirmişler. Adına da Nuris Sanat Evi demişler. Tamamen yıkıntıların bulunduğu köyde doğal olarak elektrik de yok, rüzgar ve güneş enerjisi ile elektrik üretip kullanıyorlar.
Girişdeki “takılarından ve takıntılarından arında gel” tabelası ile içerdeki “sevgi varsa ne uyruk kalır ne de buyruk” ve “sevgi eğersiz yaşanan andır” yazılı tabelalar, esasında İsmail Bey ile Nurten Hanımın hayat felsefesini gayet açık anlatıyor.
İsmail Erkoca’nın ağaç yontmalı heykellerinde ve resimlerinde hep bir hikaye var ve sizi gezdirirken bunları size zevkle aktarıyor. Nuris Sanat Evinde veya Sandıma Cumhuriyetinde, her şey canlı renklerle boyanmış durumda, zemindeki tahtalardan, bulaşık makinasının kapağına kadar. Ayrıca, ele geçirilen eski yeni bütün eşyalar boyanmış ve bir yerlerde kullanılmış durumda. Örneğin, eski bir kara sapan, bahçedeki köprünün kenar korkuluğu olarak kullanılmış veya yıkıntılardan toplanmış eski pencereler, kapaklar, tencere kapakları, tabaklar vesaire her şey rengarenk boyanarak aksesuar olarak kullanılmış. “Sandıma Cumhuriyetini” daha iyi tanımak için herhalde en iyi yol, blogumuzdaki resimleri incelemek ve yolunuz Bodruma düştüğünde ziyaret etmektir.
Bodrum, Dibekli Han Sanat Köyü hakkındaki yazımızı görmek için tıklayınız.

Daha Büyük Google Haritada Görüntülemek için Tıklayınız

Etiketler: , ,